2f4e15441c80c1be96601a0660f9c0c1748f8244248b7470647c03d82fb4379773fea5fd

Soms is het leven gewoon even niet leuk. Er zijn taken die niet gaan om geluk, impact of plezier, maar die wel gedaan moeten worden! Dat horen we regelmatig terug bij trainingen en lezingen. Het is mogelijk ook herkenbaar voor jou. Misschien ben jij ook wel verbaasd over het gemak waarmee jonge collega’s verantwoordelijkheden of taken gewoonweg laten liggen. Of ben je soms geïrriteerd over de hoge sensitiviteit rondom inclusiviteit en de aanklacht die volgt. Je mag geen grap meer maken of je gaat een grens over die voor jou veel verder ligt. Of wij nu trainingen geven over financiële opvoeding, een training aan een team over samenwerking of met een groep een sterke onboarding ontwerpen, het is zoeken hoe om te gaan met de sensitiviteit van deze jonge generatie werkenden.

Verwende sneeuwvlokjes en online vogelvrij 

Er zit een interessante tweedeling in het verhaal van Generatie Z. Aan de ene kant zijn ze opgevoed met een ontzettend beschermende opvoedingsstijl. Allerlei obstakels werden door hun ‘curling ouders’ uit de weg geruimd. Het leven werd zo makkelijk en comfortabel mogelijk gemaakt. Dat maakt ze kwetsbaar en onervaren. Er was rijkdom, keuzevrijheid en volop entertainment. Tegelijkertijd waren ze online vogelvrij. De online wereld is voor deze Digital Natives evengoed hun thuis, maar bescherming tegen of leren omgaan met deze online wereld was er niet of nauwelijks. Hoe ga je om met online pesten? Hoe ga je om met de verslavende trek van de smartphone en al zijn apps? Daar moesten ze deels hun eigen weg in zoeken. Dus ja, ze zijn kwetsbaar omdat real life tegenslagen niet veel hebben plaatsgevonden. En ook waar: ze hebben een grote mond en zullen met heftige verontwaardiging reageren waar zij zien dat er onrecht gedaan wordt. Een heftige verontwaardiging die past bij het online communiceren over onrecht, maar niet altijd bij de dialoog van mens tot mens.

Daadwerkelijk omgaan met complexiteit van de wereld

Je zou eigenlijk wel kunnen zeggen dat ze hartstikke jong en onervaren zijn als het gaat over omgaan met de werkelijke complexiteit van de wereld. Een complexiteit die online wordt gereduceerd tot een zwart-wit beeld. Een zwart-wit beeld dat ook terugkomt in de manier waarop veel verhalen worden verteld in films en series. Daar is vaak duidelijkheid: a good guy and a bad guy. Ook is er vaak voorspelbaarheid over het plot. Dat is de escape die films bieden, maar ver van een weergave van de realiteit waar we in leven. In de realiteit is geen duidelijk plot te herkennen. We proberen situaties wel binair te maken, maar het is bijna nooit het geval. Het is te kort door de bocht om te zeggen dat alleen Generatie Z dit moeilijk vindt. Tenslotte worden wij, als andere generaties, ook beïnvloed door spindoctors en marketeers die online een beeld over willen brengen. Het liefst maken ook wij de werkelijkheid tot een zwart-wit verhaal. We doen alsof er één goede en één slechte optie is, maar meestal is er in beide opties iets goeds en en in beide iets slechts. Meestal is er meer complexiteit.

Generatie Z als spiegel voor ons eigen falen 

We kunnen dus verontwaardigd zijn over deze oversensitieve generatie, maar ze zijn ook een spiegel. Want ze zijn gevormd in de wereld en het maatschappelijke verhaal waar ook de andere generaties onderdeel van zijn. Babyboomers zijn ook niet altijd sterk in het voeren van een opbouwende dialoog. Generatie-X reageert soms ook emotioneel onvolwassen. Millennials hebben dan wel geleerd om ruzie te maken op het schoolplein, i.p.v. online elkaar te becommentariëren, maar zijn niet de briljante oplossers die ze hopen te zijn. Voorgaande generaties konden wel vallen, fouten maken en finaal onderuit gaan in hun tienertijd, zonder dat dit direct vastgelegd wordt, viral gaat en voor altijd online te vinden is. Wij, als oudere generaties, zijn al jaren aan het groeien in emotionele volwassenheid, met meer en mindere mate van succes. Als we dan onszelf wat speelruimte geven om het soms niet te weten, zouden we dan niet ook best iets genadiger kunnen zijn voor het leertempo van de jonge werkenden? Geven zij in hun klungeligheid en sensitiviteit ons niet de beste reden om gezamenlijk te groeien in geduld, respect en verbondenheid ondanks verschillende meningen? Ja het is lastig, want het zou makkelijker zijn om niet in deze spiegel te kijken. Het zou makkelijker zijn om vooral te focussen op hun onkunde. Generatie Z biedt ons ook een kans. Een kans om in alle kwetsbaarheid met elkaar te leren, te vallen, te vergeven en opnieuw te proberen. Ben jij er voor in?

Werk is de plek voor groei en ontwikkeling, wil jij daarin investeren? 

We zien dat werk steeds vaker de plek is voor zingeving. Door het werk dat je doet, draag je bij aan een betere wereld. Er wordt wel eens gezegd dat werk de nieuwe kerk is. Dat zou kunnen betekenen dat er bepaalde maatschappelijke functies en verantwoordelijkheden zijn die een werkgever heeft. Bijvoorbeeld om een leerplek te zijn voor sociale vaardigheden. Dat is waarom wij nu bezig zijn met het ontwikkelen van een online omgeving met lessen die gaan aansluiten bij de vragen van jonge mensen. Vragen over omgaan met geld. Vragen over gezond werken. Vragen over sensitiviteit, inclusie, verbondenheid en eenzaamheid. Zou jij daar meer over willen horen? Laat het ons weten en we brengen je als eerste op de hoogte van de ontwikkelingen.

2f4e15441c80c1be96601a0660f9c0c1748f8244248b7470647c03d82fb4379773fea5fd