2f4e15441c80c1be96601a0660f9c0c1748f8244248b7470647c03d82fb4379773fea5fd

Generatie Z is de enige generatie die zich meer zorgen maakt over mentale gezondheid dan over fysieke gesteldheid. Ondanks dat Nederland hoog scoort op allerlei internationale lijsten met gelukkigste mensen, blijkt uit onderzoek ook dat één op de vijf Nederlanders zich ongelukkig voelt door vermoeidheid, stress en zorgen. Uit een onderzoek van het Trimbos instituut in 2022 had 26% van de bevolking, in meer of minder mate, een psychische stoornis tegenover 18% in 2009. De leeftijdsgroep van Generatie Z, scoorde het hoogst met 39,6%. Hierover schrijft ook Jonathan Haidt in zijn boek Anxious Generation. Hij wijt het aan de toename van schermgebruik en de daarmee samenhangende discomfort met fysieke, synchrone interactie.  Deze cijfers laten ons zien dat we niet langer reactief kunnen zijn, maar pro-actief een preventief verzuimbeleid moeten invoeren. 

 

Een sterk preventief verzuimbeleid moet inspelen op de unieke behoeften van verschillende generaties. Generatie Z, Millennials, Generatie X en Babyboomers hebben elk andere verwachtingen en waarden als het gaat om werk, gezondheid en welzijn. Het is van belang om deze verschillen te begrijpen en een verzuimbeleid te ontwikkelen dat hen ondersteunt in hun specifieke levensfasen en werkbehoeften. Een beleid dat flexibel en inclusief is en gericht op zowel fysieke als mentale gezondheid en zorgt voor gemotiveerde en betrokken medewerkers. In deze blog een paar ingrediënten om aan te denken als het gaat om preventief verzuimbeleid.

 

1. Mentale Gezondheid en Welzijn

   – Generatie Z: Prioriteer toegang tot mentale gezondheidszorg, zoals counseling en online therapieën. Bied trainingen aan voor bewustwording en het creëren van een ondersteunende cultuur.

   – Millennials: Biedt mentale gezondheidsprogramma’s aan, zoals mindfulness-sessies of stressmanagement-workshops. Zorg voor een open communicatie over mentale gezondheid.

   – Generatie X: Preventieve gezondheidszorg, zoals stressmanagement en ergonomische werkplekken. Creëer een cultuur waarin medewerkers zich gesteund voelen bij werkdruk.

   – Babyboomers: Bied toegang tot gezondheidsprogramma’s gericht op lichamelijk welzijn en het voorkomen van lichamelijke klachten die vaak optreden naarmate men ouder wordt. Focus op zowel fysieke als mentale gezondheidsondersteuning.

 

2. Flexibiliteit en Werk-Privébalans

   – Generatie Z: Flexibele werktijden en de mogelijkheid om thuis te werken zijn essentieel voor hun werk-privébalans. Richt je beleid op resultaatgericht werken.

   – Millennials: Biedt flexibele werktijden en hybride werkopties aan. Zorg voor een balans die hen in staat stelt om persoonlijke verplichtingen en werk te combineren.

   – Generatie X: Flexibiliteit in werktijden is waardevol, vooral als ze zorgdragen voor kinderen of oudere ouders. Bied hen de mogelijkheid om werk en privé goed af te stemmen.

   – Babyboomers: Babyboomers hebben vaak de voorkeur voor stabiliteit, maar kunnen profiteren van flexibele werktijden of deeltijdwerk om de werkdruk te verlagen en een betere balans te bereiken.

 

4. Opleiding en Ontwikkeling

   – Generatie Z: Bied leermogelijkheden en coaching voor zowel professionele als persoonlijke groei. Doorstroommogelijkheden binnen de organisatie moeten duidelijk zijn.

   – Millennials: Ze hechten veel waarde aan doorgroeimogelijkheden en persoonlijke ontwikkeling. Zorg voor constante leer- en ontwikkelingskansen om hen te motiveren.   

– Generatie X: Deze generatie waardeert stabiliteit, maar wil tegelijkertijd in hun vakgebied blijven groeien. Opleidingen die gericht zijn op carrièreverbetering zijn belangrijk.

   – Babyboomers: Hoewel ze hun pensioen al in zicht hebben, kan leren nog steeds een behoefte zijn om verzuim te voorkomen, maar dan wel zelfgekozen of bijvoorbeeld gericht op doorgeven van kennis (mentorrollen) of goed afronden van werk. 

 

5. Erkenning en Waardering

   – Generatie Z: Ze verlangen naar regelmatige feedback en erkenning van hun prestaties. Creëer een cultuur van erkenning, waarbij successen op zowel individueel als teamniveau gevierd worden.

   – Millennials: Regelmatige feedback en waardering zijn belangrijk voor hen. Ze willen dat hun werk erkend wordt en waarderen een cultuur van positieve bekrachtiging.

   – Generatie X: Ze zijn pragmatisch en stellen het op prijs als hun ervaring en kennis erkend worden, maar hebben geen behoefte aan overmatige lof.

   – Babyboomers: Ze verwachten respect voor hun ervaring en bijdragen. Erkenning van hun loyaliteit en lange inzet is essentieel.

 

6. Sociale Verbondenheid en Bedrijfscultuur

   – Generatie Z: Hecht veel waarde aan een inclusieve en collaboratieve werkplek. Zorg voor regelmatig virtueel en fysiek team contact om de verbondenheid te versterken. 

   – Millennials: Ze willen zich verbonden voelen met hun team en het bedrijf. Organiseer activiteiten die de samenwerking en het teamgevoel bevorderen.

   – Generatie X: Ze hechten waarde aan een pragmatische en ondersteunende werkcultuur, maar willen ook hun autonomie behouden. Zorg voor een balans tussen sociale activiteiten en zelfsturing.

   – Babyboomers: Hoewel ze soms minder actief zijn in sociale netwerken, stellen ze een respectvolle, professionele en stabiele werkcultuur op prijs.

 

Door deze generatie specifieke elementen in het verzuimbeleid te verwerken, kan een organisatie een flexibele, ondersteunende en inclusieve werkplek bieden die het verzuim helpt verminderen en medewerkers gemotiveerd houdt.

 

Wil je dat we meedenken met hoe jij dit vorm kan geven in jouw organisatie? Wij begeleiden een proces van ontwerp op maat voor jou. Zoek contact met ons via het contactformulier en we bespreken graag de mogelijkheden. 

 

2f4e15441c80c1be96601a0660f9c0c1748f8244248b7470647c03d82fb4379773fea5fd