De stereotypen over generaties zijn sterk. Online zijn er allemaal mensen te vinden die generaties naspelen. Het grappige van die typetjes is dat er wel iets herkenbaars in zit. Dat maakt het grappig. Echter de negativiteit die we vaak over een generatie uitstorten, is een stuk minder grappig. Je zou kunnen zeggen dat het polariserende van deze tijd ook terug te zien is in onze uitspraken over andere generaties. Over Generatie Z wordt gezegd dat ze lui zijn, te snel verveeld, te licht geraakt, respectloos en over-idealistisch. Het vervelende is dat het iets raakt wat deels kloppend is, maar het doen van de negatieve uitspraken levert alleen maar afstand en verwijdering op. Het lost geen enkel probleem op, behalve dat je even opgelucht bent omdat je je hart hebt gelucht. De praktijk is genuanceerder én vraagt om je nieuwsgierigheid in plaats van je oordeel. Daarom in deze blog 3 positieve bijdragen die Generatie Z brengt, naast 3 uitdagingen waar we voor staan in het lesgeven, managen en werken met deze generatie.
De uitdagingen in het werken met Generatie Z
1. Mentale gezondheid en stress | Veel GenZ-ers kampen met prestatiedruk, onzekerheid en mentale stress. Jonathan Haidt noemt ze de Anxious Generation. De cijfers met psycholoigische klachten liegen er niet om. Generaties zijn een weergave van de tijd. Dit mag een spiegel zijn voor wat onze tijd voortbrengt en dus ons ook vragen doen stellen bij onze werkdruk en werkcultuur. Er mag ruimte zijn voor welzijn, veiligheid, maar niet zonder ook te blijven uitdagen.
2. Hoge verwachtingen van werkgevers | Ze verwachten dingen die soms tegenovergesteld zijn of gewoonweg niet mogelijk: flexibiliteit, snelle doorgroeimogelijkheden, coaching, een goede werk-privé balans, zingeving, gelijkwaardigheid en mee mogen beslissen. Graag allemaal vanaf dag één. Het managen van verwachtingen en expliciet in gesprek gaan hierover, is essentieel. Dat is waarom wij met regelmaat verwachtingsgesprekken organiseren. In zowel solliciatieprocedures of als er spanningen zijn ontstaan.
3. Korte spanningsboog en weinig loyaliteit | Ze zijn opgegroeid met constante prikkels en kunnen snel verveeld raken. En als ze zich niet uitgedaagd, gezien of gehoord voelen, stappen ze sneller over naar een andere werkgever dan voorgaande generaties. Dit geeft een uitdaging in motivatie en commitment. Zowel in het werk als in opleiding. Leg ze uit waarom dit nodig is en zelfs dan kan het niet aansluiten bij wat zij prioriteiten geven. De grip op deze generatie werkenden is minder groot en dat geeft een uitdaging.
De kansen bij het werken met Generatie Z
1. Digitale vaardigheden | Zeker, we zijn allemaal tot bepaalde hoogte goed met technologie, maar het gemak dat je bij hen ziet, komt van het ermee opgegroeid zijn. Het is een beetje als een tweetalige opvoeding. Ze zijn vloeiend in hun digitale vaardigheden. Ze kunnen dan ook snel nieuwe systemen leren en helpen bedrijven met digitaliseren en innoveren. Een online aanwezigheid van het bedrijf is voor hen tweede natuur. Geef hen een stem over jullie digitale huishouding, want ze kunnen zomaar innovaties zien waar jij nooit aan hebt gedacht.
2. Creativiteit en ondernemerschap | Ze zijn geneigd om out-of-the-box te denken, zoeken naar originele oplossingen en zijn vaak ondernemend ingesteld. Met hun digitale vaardigheden is een online shop of een specifieke dienst zo ontwikkeld en aan te bieden. Geef dan ook ruimte om eigen projecten te starten, ernaast te freelancen of werkvormen te combineren. Deze vrijheid, zonder verlies van verbinding, zal hen versterken en zeker ook meerwaarde voor jouw organisatie opleveren.
3. Aanpassingsvermogen | Ze zijn opgegroeid in een snel veranderende wereld. Ze hebben crises meegemaakt, een pandemie en een tempo van technologische ontwikkelingen die geen enkele andere generatie heeft gezien. Verandering is voor hen een constante. Dat maakt dat wanneer ze mogen ontwikkelen, ze oude ideeën of eerste versies makkelijker weer loslaten. Op zoek naar een manier om Agile te werken en met elkaar in de ontwikkelmodus, een continue vorm van verandering, te blijven.
Heb oog voor beiden
Het is onze uitdaging om in het werken met Generatie Z de spanning te dragen tussen de kansen en de uitdagingen. Als we ons alleen irriteren, verliezen we zoveel plezier. Als we te idealistisch kijken, missen we de kans om hen te helpen om met hun uitdagingen om te gaan. Ze zijn creatief, digitaal sterk, ondernemend en maatschappelijk betrokken EN ze vragen om coachend leiderschap, open communicatie en moderne werkstructuren. Ga jij de uitdaging aan?
Wij geven consults aan leiders die nieuwsgierigheid voorop zetten. Als jij op zoek bent naar een weg vooruit in de samenwerken met deze jonge generatie, neem contact met ons op en we lopen met je mee.