Het motiveren van medewerkers. Het is soms een frustrerende klus. Steeds weer moet je bijvoorbeeld achter een reactie aanzitten, of uitleggen waarom iets belangrijk is. Wat je ook doet, de ander lijkt niet in beweging te komen. Het is alsof je een peuter aan het opvoeden bent.
Toch is anderen motiveren voor veel mensen een dagelijks onderdeel van hun werk. Met als mogelijke extra uitdaging daarbij je onbegrip voor de medewerkers van een andere generatie. Het kan zijn dat je met irritatie kijkt naar de houding van een Babyboomer collega die duidelijk zijn tijd uitzit tot pensioen. Hij doet wat er gedaan moet worden, maar er zit weinig enthousiasme of veranderkracht in. Of je kijkt met ergernis naar een GenZ collega die om redenen die voor jou compleet onbegrijpelijk zijn, niet altijd beschikbaar of bereikbaar is voor jou als leidinggevende of collega. Bij beiden ben je op zoek naar hoe jij hen kan blijven motiveren?
Wat is belangrijk voor de verschillende generaties?
Elke generatie heeft andere gedeelde waarden. Veelal zijn dit waarden die tijdens hun vormende jaren in de maatschappij werden gevierd. Voor Millennials is samenwerken bijvoorbeeld heel belangrijk, terwijl Generatie Z meer behoefte heeft aan individualistisch werken. Ze willen wel onderdeel van een groter verband zijn, maar willen niet constant in ‘groepjes’ samenwerken. Onze waarden beïnvloeden ook onze motivatie, vooral als het niet in lijn is met elkaar. Dus is het belangrijk om dit naar boven te halen en op tafel te leggen.
—— —— ——
Lees meer over de generaties en wat hen heeft gevormd in onze gratis whitepaper.
—— —— ——
In welke levensfase zit een generatie?
Daarnaast bevindt elke generatie zich ook in een andere levensfase. Ook dit beïnvloedt de richting van hun motivatie. Zoals je in de inleiding al kon zien, is de Babyboomer vaak gericht op het pensioen, terwijl Generatie X nu zoekt: waaraan ga ik de laatste 20 jaar besteden? Bij hen speelt de vraag of ze nog een switch willen maken en daar wel of niet een opleiding voor willen doen. Je snapt dat dat invloed heeft op de motivatie. Zet dit in en ga juist bewust het gesprek aan met de levensfase in je achterhoofd.
Een gesprek over verwachtingen
Een verwachtingsgesprek is wat ons betreft essentieel. Een gesprek waarin je verschillende topics langsgaat, waarbij sommige zo sterk als een open deur voelen, dat je het bijna zou overslaan, maar juist in die details vind je soms grote verschillen. Het geeft je de kans om bewust te praten over je aannames. Op het moment dat je dit in een vroeg stadium van je arbeidsrelatie doet is het makkelijker om aannames te blijven toetsen. Onderwerpen die voorbij kunnen komen zijn:
- Werkweek: Hoe ziet die er voor jou uit? Zowel qua tijdsindeling, als qua inhoud van klussen.
- Communicatie: Hoe stemmen we af, welke communicatiemiddelen gebruiken we wel en welke niet?
- Leren: Hoe ziet leven lang leren er voor jou uit in de fase waar je zit?
- Beslissingsbevoegdheid: Waar zit jouw invloed en waar niet meer?
- Verantwoordelijkheden: Welke verantwoordelijkheden wil je dragen en hoe gaan we elkaar aanspreken?
- Falen: Wat doe je als iets je niet lukt? Hoe reageren wij als organisatie?
- Zingeving: Wat is voor jou belangrijk in het leven? Waar wil je voor vechten?
- Motivatie: Wat is voor jou motiverend en wat werkt demotiverend?
Dit is maar een begin, met praktische punten en abstractere onderwerpen, maar neem eens een moment om zelf te kijken: welke onderwerpen zou ik met een nieuwe collega willen bespreken om verwachtingen en aannames op tafel te krijgen?
Wil je een consult om samen te onderzoeken hoe jij de motivatie van medewerkers van verschillende generaties in je team kan beïnvloeden? Wij doen geen lange coach trajecten, maar wel korte coaching consultaties. Neem contact op voor meer informatie over de mogelijkheden.