“Wij mochten het gaan doen. De aanwezigheid van de organisatie op social media versterken en verjongen. Het was een top opdracht. Tenminste op papier. In de praktijk bleek dat we het op de oude manier moesten blijven doen. Dat er geen ruimte was voor vernieuwing. Er werd niet geluisterd naar onze suggesties.” Dit verhaal is er een van teleurstelling en miscommunicatie. Er waren compleet andere verwachtingen, wat een bekende bron van miscommunicatie is. Aan de oppervlakte gebruik je dezelfde woorden, dus lijk je het met elkaar eens, maar dan werk je samen en blijkt het anders te liggen. Dat ben je vast al wel eens tegengekomen; jouw beeld van de afspraak was heel anders dan de ander bedoelde.
Ons wereldbeeld vormt onze communicatie
Onze communicatie wordt beïnvloed door ons wereldbeeld. Dat wereldbeeld helpt ons interpreteren. Als iemand tegen een genZ-er zegt: “We werken hier op een gelijkwaardige manier samen”, dan verwacht hij dat er ruimte is om gehoord te worden en dat hij een stem krijgt in besluiten. In de praktijk kan iemand van een GeneratieX bedoelen: “We zijn allemaal even belangrijk, maar ik hak de knopen door, want dat is mijn rol.” Dit verschil in verwachtingen speelt natuurlijk niet alleen tussen generaties, maar toch komt het hier veelvuldig voor.
Verschil in perspectief per generatie
Het wereldbeeld per generatie verschilt namelijk nogal. GeneratieX staat bijvoorbeeld bekend om zijn pragmatisme. Ze zijn hun loopbaan gestart in een economische crisis en dat beïnvloedt hun perspectief op werk “Je bent blij als je een baan hebt en geeft een vast contract niet zomaar op”. Dat is heel anders dan de Millennials die hun loopbaan startten in een tijd van voorspoed en met de boodschap dat ze uniek zijn en de wereld aan hun voeten ligt. Je snapt dat je perspectief op zekerheid dan anders is. De meeste Millennials wisselen makkelijker en frequenter van baan, want waarom zou je blijven als het niet past? Dit zijn voorbeelden van algemene lijnen. Het helpt om meer van het wereldbeeld van de verschillende generaties te kennen.
Ontdek de perspectieven van generaties
Tijdens onze lezingen maken we de lens helder; waarmee een generatie de wereld om zich heen interpreteert. Je kent deze lens heel vaak al. En toch, als je het op een rijtje ziet, kijk je er bewust naar en zie je meer. We zien dat mensen nieuwsgieriger en soms ook wat geduldiger kunnen zijn naar andere generaties. Het gaat dan niet meer over goed of fout, maar over het begrijpen van de interpretatie van de ander. Over het kennen van de werderzijdse verwachtingen. Soms liggen deze te ver uit elkaar, zoals in de bovenstaande situatie. Reken maar dat er de volgende keer meer vragen worden gesteld over de precieze uitwerkingen van de mooie opdrachtbewoording.
Ben je nieuwsgierig naar de verschillende perspectieven van generaties? Nodig ons uit voor een interactieve lezing of masterclass over samenwerkende generaties. Klik op de button om meer te lezen over de mogelijkheden.
Ja, ik wil meer informatie