2f4e15441c80c1be96601a0660f9c0c1748f8244248b7470647c03d82fb4379773fea5fd

Elke generatie is naast het product van hun tijdsgeest, ook een reactie op de voorgaande generatie Elke nieuwe generatie reageert op de omgeving. Ze reageren op de manieren van doen van de voorgaande generatie en op die van hun ouders. En willen het net weer even anders doen. Nieuwe generaties zorgen ervoor dat sociale systemen bij de tijd blijven. Anders gezegd: nieuwe generaties bewerkstelligen een evolutie van sociale systemen. Zo geldt dat ook voor de balans tussen werktijd en privétijd. Het is niet zo dat werk-privé balans een nieuw onderwerp is. Echter de houding ten opzichte van werk, is voor de jonge generatie nu wel anders.

 

Verschillende perspectieven op werk-privé balans

Bij de oudere generaties (Generatie X en Babyboomers) is een sterke mentaliteit van hard werken ingebed. Ze zijn meer gericht op structuur, op controle en op moeten. Het is allemaal wat blauwer (feitelijker) en zwart-wit. Dat maakt het leven duidelijk. Werk en privé balans wordt vanuit deze zelfde zwart-wit houding bekeken.

Bij de jonge generaties zie je meer fluïditeit in het leven. Het is wat meer non-binair, meer organisch. Dat bracht een kritische Millennial generatie die hoge verwachtingen had van zichzelf, zowel op werkgebied als in hun privéleven. Deze hoge verwachtingen zijn niet minder geworden bij Generatie Z. Tegelijk zijn zij wel nog meer beschermd opgevoed door curling-ouders. Een opvoeding die gericht was op het vermijden van vallen, falen en fouten. Dat geeft een generatie met een minder sterk ontwikkelde veerkracht en weerbaarheid, maar die nog steeds moet dealen met de hoge verwachtingen van zichzelf en hun omgeving. 

 

De balans bewaken op je eigen manier

Jonge generaties zijn kritisch op die hoge verwachtingen en worstelen daarmee. Ze zien mensen omvallen en willen dat zelf voorkomen, maar hoe doe je dat? Dat weten ze niet goed. Dus gaan ze strikt om 5 uur naar huis, zodat ze ruimte hebben voor hun privé leven. Daarom vragen sommigen om een werk telefoon, zodat ze ook op tijden onbereikbaar kunnen zijn. Weer anderen zoeken de balans door op afstand te werken, een paar maanden vanuit Spanje om zon en werk te combineren. Niet alles werkt even goed, maar de andere houding vraagt ook om een respons, een antwoord. 

 

Wederzijds leren over begrenzing

Hun kritische houding wordt als lastig ervaren, maar kan dus ook als goede, evolutionaire beweging gezien worden. Als een kritische noot bij hoe wij als maatschappij werken. Misschien zijn we nu op het gebied van werkethiek wel zo ongezond dat burn-out niet langer als een individueel probleem bekeken moet worden, maar als collectief probleem. Misschien houden ze ons een spiegel voor, over wat wij normaal vinden. Kijk en luister naar Generatie Z. Stel je oordeel over hun kwetsbaarheid en het moment waarop ze hun grenzen ‘al’ stellen nog even uit. Observeer nieuwsgierig en vraag jezelf: wat kunnen wij leren van hun houding? Ga in gesprek en deel je perspectieven, grote kans dat er wederzijds geleerd kan worden. 

 

Werk-privé balans in je team

De balans bewaken is niet alleen een individuele vraag. Het is ook een teamvraag. Een vraag die heel mooi past bij onze teamtrainingen. Wil jij met je team investeren in gezondere balans? Neem contact met ons op voor meer informatie over hoe we een teamtraining voor jou vorm kunnen geven.



2f4e15441c80c1be96601a0660f9c0c1748f8244248b7470647c03d82fb4379773fea5fd